Van idee naar bèta-app; Design Sprint met SNS

Aanleiding van de sprint was PSD2. Een Europese richtlijn waarmee externen ook toegang kunnen krijgen tot jouw betaalrekening. SNS zag mogelijkheden voor innovatie en het team zat vol met ideeën. In plaats van langdurige conceptontwikkeling koos SNS voor een 5-daagse design sprint om deze ideeën snel concreet te maken

5 dagen, 1 team, 7 experts

Om alle expertise en kennis binnen SNS te benutten werd een divers team van 7 experts samengesteld, waaronder: Innovatie Managers (Betalen), de Propositiemarketeer, Propositie manager/ Lid MT Online, Systeeemspecialist Volksbank en een Trainee Data Science & Innovatie.

Een Design sprint is een ‘team-effort’. Het team van SNS was van begin tot eind betrokken bij de sprint. Van conceptontwikkeling, tot teksten schrijven voor het prototype tot aan observeren tijdens de tests op dag 5. Doordat we de hele sprint samen doen, ontwikkelen we iets wat echt vanuit de organisatie komt. Er is namelijk niemand die een organisatie beter kent dan haar medewerkers.

Experimenteren met de meest kansrijke ideeën

Een Design Sprint gaf SNS de kans te experimenten met hun meest nieuwe en gedurfde ideeën. Stuk voor stuk concepten waarvan we niet wisten of het überhaupt zou aanslaan. Te veel risico voor een traditionele aanpak, maar het enige wat ze nu konden verliezen was slechts 5 dagen. Hét moment om die meest kansrijke ideeën te gaan toetsen.

Zo kwamen uit deze Design Sprint het concept ‘Mijn Budget’ waarmee klanten van SNS meer inzicht krijgen in wat ze nog kunnen uitgeven tot hun nieuwe salaris wordt gestort.

Ook wilden het team graag experimenteren met een chat-interface, waarmee ingewikkelde instellingen eenvoudiger worden door middel van chat. Beide concepten deden het ontzettend goed tijdens de test en konden daarna echt worden ontwikkeld.

Resultaat

Na een Design Sprint documenteerden we het hele proces in een kort 'slidedeck'. Naast de stappen van het Design Sprint proces vinden we het ook heel belangrijk de inzichten uit de gebruikerstest vast te leggen. Zo weet je ook na een paar maanden nog waar je keuzes op gebaseerd zijn en is het voor het team ook makkelijker om te delen binnen hun organisatie.Oók leren wat je niet moeten doen

De Design Sprint gaf het team focus. We wisten nu wat wel en wat niet werkte aan het concept. En misschien nog wel belangrijker, we wisten nu ook waarom. De tests gaven SNS het vertrouwen keuzes te kúnnen maken. Hoewel we tijdens de sprint een hele gave kalender hadden ontworpen, was dat één van de dingen die totaal niet aansloeg. Dit gaf het team de munitie om tegenover de rest van de organisatie te verantwoorden waarom ze die mooie kalender toch écht niet gingen bouwen.

Om direct vervolg te geven aan de Design Sprint planden we een korte vervolgsprint. In 4 dagen verwerkten we bevindingen, pasten het prototype aan en testten dit opnieuw met gebruikers. Dit vormden de basis voor verdere detailuitwerking. Na een aanvullende 4 dagen aan ontwerp vanuit Angi Studio heeft het interne team dit verder zelf opgepakt.

Bèta-app Sl!m

Wij zijn super trots op het team van de Volksbank. Zij realiseerden de bèta app Sl!m waarmee klanten ‘Mijn Budget’ al kunnen uitproberen! Benieuwd? Download de app

Wat heeft het SNS opgeleverd?

  • In plaats van maanden werk, in 5 dagen ideeën concreet gemaakt en gevalideerd
  • Met diverse concepten geëxperimenteerd
  • Geleerd wat de grootste waarde heeft voor hun klanten
  • Keuzes gemaakt en backlog geprioriteerd voor komende 6 maanden
Meer weten over Design Sprints? 

Hoewel een Design Sprint een plug-and-play proces is, valt of staat een sprint met een goed gekozen uitdaging. Tijdens deze Meetup laten we jullie twee korte oefeningen zien die je samen met je team kunt doen om een goede start te maken met de sprint en met de juiste uitdaging aan de slag gaat. Zien we je daar? Meld je aan voor onze Meetup.

MEETUP
Hoe kies je de juiste probleemstelling voor je design sprint?
Aanmelden ⬈Aan de slag met Design Sprints? Onze facilitators helpen je graag

Anna
Esther
Matthijs

#workhard­playhard

Volg ons op