Design System Checklist

Deze oefening helpt je om snel te bepalen wat relevant is om in jouw Design System op te nemen. Gebruik deze techniek wanneer je een nieuw Design System opzet.

Tool downloaden

Wanneer gebruik je deze tool?

Het doel van de Design System Checklist is om snel te bepalen wat relevant is om in jouw Design System op te nemen (origineel van Nathan Curtis). De uitkomsten van de oefening kun je gebruiken als input voor je backlog. Je gebruikt deze techniek wanneer je een nieuw Design System opzet.

Wij gebruiken deze tool als onderdeel van onze Design System Take Off, waar we je helpen een vliegende start te maken met je Design System. Een goede start is belangrijk, want uit ons onderzoek blijkt dat je anders een wildgroei en inconsistentie overhoudt.

Tijd

+/- 45 minuten

Personen

3 – 10 deelnemers

Benodigdheden:
 • De checklist geprint op A4 (één per persoon)
 • Eén grote checklist op A3 of A2
 • Pennen en Markers
 • Time Timer

Stap voor stap

Benoem voor je begint een facilitator. Deze persoon begeleidt de oefening, houdt de tijd bij en documenteert de uitkomsten.

 • Kruis alle niet relevante categorieën in zijn geheel door. Hier is geen minimum of maximum voor.
 • Omcirkel vervolgens maximaal 5 titels van categorieën
 • Markeer maximaal 25 belangrijke onderdelen
 • Onderstreep nu de 10 allérbelangrijkste onderdelen van de 25
 • De facilitator turft de uitkomsten op de grote checklist: deelnemers zeggen één voor één welke onderdelen ze onderstreept hebben
 • Bepaal nu samen welke onderdelen cruciaal zijn voor het Design System en vink de definitieve keuzes aan
  Bereid je maar voor: je gaat heel verrassende dingen tegen komen met deze oefening! Bij de gemeente Den Haag kwamen we er bijvoorbeeld achter dat de toegangelijkheids-richtlijnen zó belangrijk waren, dat we die bij elk component individueel gingen beschrijven.
Maurice bij het faciliteren van de checklist workshop

Wat doe je na de checklist?

Je weet nu wat je team de meest belangrijke onderdelen vindt van het Design System. Dit wordt je eerste versie. Je kunt nu aan de slag met een Design Audit en het opstellen van een backlog voor je Design System.

Met de tool heb je een eerste opzet voor de inhoud van je Design System, maar we weten uit onderzoek dat veel Design-System projecten juist spaak lopen op het betrekken van de organisatie en het goed inrichten van de workflow. Bekijk daarom eens onze Procespuzzel.

Tool downloaden

Design System Meetups

Aan de slag met de checklist?
Maurice helpt je op weg.

Maurice Timp

Onze Design System Lead beantwoordt graag al jouw vragen.

Stel Maurice jouw vraag

Maurice Timp - Angi Studio

Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van de website. Tijd teveel, beklijk onze privacyverklaring