Cases

De nieuwe Netflix: onverwachte kansen ontdekken bij bibliotheekleden

Klant NBD Biblion

Looptijd 8 weken

Diensten

Van innovatie naar meetbare ROI,
hoe blijf je op koers?
Van innovatie naar meetbare ROI, hoe blijf je op koers?
Download whitepaper
Case plaatje

Zitten mensen wel te wachten op nóg een streaming-dienst? Videotheken verdwijnen, DVD-spelers verstoffen en streamen is het nieuwe normaal. Ook bij de bibliotheek is dit niet anders.

Om te voorkomen dat hun unieke filmcollectie verloren gaat, werkt NBD Biblion aan een nieuwe propositie: Een eigen streamingdienst. Onder andere middels een fake-door test legden we de propositie voor aan 5.000 potentiële eindgebruikers.

Een eigen streamingdienst, het klinkt als een mooi idee. In Zweden is zelfs al een streaming platform voor bibliotheken geïntroduceerd. Toch blijft het risicovol. In de huidige markt waar streamingdiensten als paddenstoelen uit de grond schieten, is er misschien geen plek voor de bibliotheek om ook in te stappen. Met de concurrentie van grote spelers als Netflix, Disney Plus en HBO lijkt het de investering bijna niet waard. Toch is dit juist de reden om de propositie te testen. Het kan aannames op basis van het marktbeeld bevestigen, maar ook zorgen voor verrassende uitkomsten. Het laatste bleek het geval.

 

 

Het verhaal van de propositie sterker maken en testen

In onze eerste workshop zijn we teruggegaan naar het begin. Samen met NBD Biblion en 7 openbare bibliotheken hebben we de propositie op papier gezet en doorvertaald naar een (marketing)verhaal. In een kwantitatieve test met 100 respondenten hebben we dit verhaal gevalideerd. Een laagdrempelige manier om snel eerste reacties te verzamelen en de propositie aan te scherpen.

Angi Studio heeft ons op zeer professionele en efficiënte wijze geholpen om inzicht te krijgen in de behoefte naar deze nieuwe dienst, bij onze doelgroep. Ze hebben de kennis en commitment om je concreet verder te helpen. Erg betrokken en professioneel! Charlotta Feith Projectmanager bij NBD Biblion

Opschalen met een Fake door test

Hierna hebben we verschillende business modellen bedacht en bekeken hoe de streamingdienst in de markt gezet kan worden. Met een Fake door test hebben we het concept in korte tijd aan een grote groep potentiële gebruikers voorgelegd. We hebben een landingspagina van de nieuwe dienst ontworpen, in code opgebouwd en live gezet. De pagina is bezocht door bijna 5.000 mensen in een periode van 2 weken. Een groot aantal bezoekers in een korte tijd.

Met behulp van Google Analytics en Hotjar kregen we inzicht in het gedrag van potentiële eindgebruikers op de pagina. Daarmee konden we antwoord geven op volgende vragen:

  • Hebben consumenten de intentie om gebruik te maken van de streamingdienst?
  • Sluit de content - namelijk arthouse films, klassieke films, boekverfilmingen, documentaires en korte films - aan bij de interesses van de consumenten?
  •  

    Onverwachte uitkomsten

    Bezoekers van de pagina waren enthousiast. Ruim 60% toonde intentie tot gebruik. Het grote aantal positieve reacties heeft ons verrast. Wie had gedacht dat een streamingdienst van de bibliotheek zo goed ontvangen zou worden? De bibliotheek bleek iets te kunnen bieden wat Netflix en andere grote diensten niet kunnen: unieke, non-mainstream content voor een lage prijs. Voor bibliotheekleden zou de (zo veel mogelijk) gratis streamingdienst een waardevolle toevoeging zijn aan hun abonnement. De resultaten zijn genoeg overtuiging voor NBD Biblion om door te gaan met hun propositie. Dit onderzoek laat duidelijk zien hoe belangrijk het is om je ideeën te valideren voordat je ze oppakt, óf afschiet.